Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Rakentajan uusi toimisto palvelee työelämän muuttunutta arkea

Rakentajan uusissa toimitiloissa Porin vanhalla puuvillatehtaalla on otettu huomioon työntekijöiden viihtyvyys, asiakkaiden kohtaamiset sekä työn uudenlainen arki pandemian jälkeen.

Rakentajan joukkue muutti uusiin toimitiloihin keskellä tiukasti rajattua etätyöaikaa. Onko järkeä, kysyi moni ja yhtä moni epäili, ettei kukaan enää tilanteen normalisoiduttua kaipaa toimistoa.

Rakentajan väki, kuten moni muu kotitoimistolla tiiiviisti istunut, tunnistaa kuitenkin, että tarve aidoille kohtaamisille ei ole vähentynyt – vaan ehkä jopa päinvastoin. Lisäksi toimistotila tarjoaa mahdollisuuksia, joita harvoin kodeissa on. Rakentajan uusi tukikohtakin ehti palvella muun muassa podcast-studiona ja webinaarien lähetystilana jo ennen kuin muuttolaatikot oli kannettu sisään.

Näistä tiedät, että toimisto kaipaa uudistusta

  • Tilan rajoitukset nousevat keskusteluun koko ajan
  • Sisään tullessa ei tule hyvä fiilis, eikä vieraita ole kiva kutsua
  • Tavarat eivät mahdu
  • Väkeä on aiempaa enemmän joko etätöissä tai toimistolla

Rakentajan uuden tilan suunnittelussa apuna oli sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilä. Hän työsti kaksi valmista pohjapiirrosta niin, että niistä oli helppo poimia parhaat vaihtoehdot ja yhdistellä Rakentajalle parhaiten sopiva toimistotila.

– Kun työryhmälle annetaan vaihtoehtoja, se ohjaa keskustelua oikeisiin asioihin, Hauta-Heikkilä kertoo.

Hauta-Heikkilä korostaa toimistosuunnittelun lähtevän konkreettisista käytännön asioista ja toimiston arkirutiinien helpottamisesta. Esimerkiksi postituspiste Rakentajan uusissa tiloissa sijoitettiin lähelle tulostuspistettä työn sujuvuuden takaamiseksi.

Vielä tärkeämpää on miettiä niin sanotun hybridityön vaatimuksia: uuden normaalin työarjessa osa on miltei aina etätöissä. Eri yhteistyökumppaneita tavataan ahkerasti sekä kasvokkain että ruuduilta. Tämä vaatii tiloilta joustoa, että työrauhaa ja keskusteluille sopivia alueita on riittävästi.

– Uudella toimistollamme suurin osa porukasta ei halunnut itselleen pysyvää työpistettä. Näin myös valtaosa pöydistä on varattu kenen tahansa käyttöön. Tämä lisää myös arjen kohtaamisia, koska vieressä ei istu aina sama kasvo, kertoo Rakentajan liiketoimintajohtaja Inka Partanen.

Huomioi esimerkiksi

  • Mitä työntekijät ja asiakkaat kaipaavat?
  • Mitä reittejä toimistolla liikutaan?
  • Onko toimistolla tiloja hiljaiseen työskentelyyn ja kokouksiin?
  • Onko tilassa mahdollista tehdä helposti muutoksia, jos tarpeet muuttuvat?
  • Miten ja missä brändi näkyy?

Sisustustrendejä toki seurataan myös toimistosuunnittelussa, mutta ne eivät missään nimessä ole niin hallitsevia tai voimakkaita kuin kotien sisustussuunnittelussa. Sisustustrendit eivät ole toimistosuunnittelussa pääasiassa vaan ennemmin yrityksen omat värit ja brändi.

– Sisustuksen tulee olla ajatonta, mutta ajan hengessä mukana, sanoo Hauta-Heikkilä.

Rakentajan uusi toimistotila sijaitsee vanhalla puuvillatehtaalla, ja sisustus saikin helposti ilmettä vanhasta tiiliseinästä. Vanha tiili ja näkyviin jätetyt ilmastointiputket tekevät tilasta mielenkiintoisen silmälle. Industrial-tyylisuunta on ollut sisustussuunnittelussa pitkään suosiossa.

Viihtyvyyttä itsessään lisää myös dynaaminen miljöö. Vanhan tehtaan rakennuksissa toimii nykyisin kauppakeskus, ravintoloita ja lukemattomia yrityksiä, ja alueella työskentelee yli 2000 ihmistä.

– Tänne on helppo tulla käymään ja myös uusia yhteistyökumppaneita voi löytyä ihan seinän takaa, Partanen toteaa.